26 juli 2006

Transparanger


Om transparang står det i SAOL: genomskinlig och bakifrån belyst bild eller skylt; stordia

Däremot säger ordlistan inte att transparang är en finlandism, vilket är konstigt eftersom jag bara har hört det här. Mikael Reuter, som är chef för den finlandssvenska motsvarigheten till svenska språknämnden, berättar här om ordet transparang.

Så här skriver han bland annat:
För plastfilmerna och bilderna på dem (projektorerna) lanserades redan på 1960-talet ordet stordia, och det slog ganska väl igenom bl.a. i den svenska skolan. Det är också det ord som språkvårdarna här i Finland i första hand har försökt föra fram (frågan om vad ”kalvo” heter på svenska hör till de vanligaste i språkbyråns telefonrådgivning). Utgående från detta ord började man sedan också kalla apparaten stordiaprojektor.

Men samtidigt odlades ett annat ord framför allt inom den akademiska världen både i Sverige och i Finland, nämligen transparang, som alltså på det här sättet gavs en ny betydelse (en transparang är ju egentligen ursprungligen en bild på genomskinligt material som belyses bakifrån, t.ex. genom att hänga i ett fönster). Mitt intryck är att transparang nu håller på att vinna terräng på bekostnad av stordia.

Både stordia och transparang avser i första hand plastblad med text eller bild på. Själva materialet, alltså de oskrivna bladen, kallas skrivfilm.


Slutligen konstaterar han att vi borde använda ordet skrivfilm, för det som jag själv brukar kalla overhead-papper, men att det i samma stund man skriver på det förvandlas till en transparang eller stordia. "Overheadprojektorn" i sin tur bör gå under namnet arbetsprojektor.

På finska heter stordia kalvo vilket betyder hinna och tydligen används både direktöversättningen kalvor och den i sammanhanget felaktiga översättningen hinnor i finlandssvenska skolor. Bilden ovan är från ett bibliotek på Helsingfors universitet, där man tack och lov inte ber sina bästa kunder att köpa hinnor.

Imorgon mer om vad man bör.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested

Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested

Anonym sa...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

Anonym sa...

Vill bara säga att under min skolgång i mörka Småland på 80-90-talen användes ordet transparanger flitigt istället för overheadpapper/film
Andreas

jovanna sa...

andreas: Jag gick i skolan i Skåne ungeför samtidigt men har inget minne av transparanger, men det kanske tog längre tid för overheadpapperna att hitta till Småland:)

Anonym sa...

Keep up the good work Automotive glass repair professional Angel italian charm bracelet Manga strippoker kostenlos Zithromax adverse Roof racks for boats http://www.hondacivic5.info/Honda-civiclx.html http://www.provigilandforum.info/Business_card_designer_plus_v7_3.html Air conditioners in buffalo Roulette 35 http://www.vitamin-e-benefit.info 1991 honda prelude si Antidepressant foods you can and can &apost eat 2002 honda cbr 954 rr Anti removal spyware popup blocker rumba dance