13 december 2005

om namn, del två

det här en uppsats som jag precis skrev till en skrivövningskurs. observera de snygga versalerna!


Jag heter Johanna. Det är det 20:de vanligaste namnet i Sverige. Vi 68 617 stycken kvinnor som heter så. Det finns dessutom sju män med samma namn och fem personer som av någon anledning heter Johanna i efternamn. På Statistiska centralbyråns hemsida kan man dock läsa att jag tillsammans med Madelene, Tove, Malin och Nicole är en av förra årets stora förlorare. I alla fall om man ser till hur populära våra namn var att ge till nyfödda flickor. Från 2003 - 2004 har antalet nya Johannor minskat med 30%. Vi har fått ge vika för Emmor, Major, Idor, Elinar och Julior. På pojkarnas 5-i-topp-lista stoltserar William, Filip, Oscar, Lucas och Erik.

Alla barn som föds i Sverige måste inom tre månader få ett namn. Vill man döpa sin nyfödde till något riktigt ovanligt, självpåhittat namn så måste en ansökan göras. I genomsnitt har de som fått igenom namnen Jazz-Ture, Mango, Texas, Te, Rainbow, Pelé, Månstråle, Sjö och Peng, enligt Patent- och registreringsverket väntat i tre veckor på sina positiva besked. Att artistnamn och företagsnamn är viktiga för framgång är ganska självklart. Men ens förnamns positiva påverkan på en eventuell karriär är nog inte så betydande. Jag läste dock en artikel om en dansk cykelhandlare som hette P. Dahl och påstod att hans namn gett honom både tur och fler kunder. Kanske något att tänka på om man vill säkra sina barns framtid.

Om ett namn kan väcka anstöt eller leda till obehag för den som ska bära det eller av någon annan anledning inte är lämpligt som förnamn får man varken ge det till sig själv eller något av sina barn. Det kan vara namn som Krakel, Asterix, Brunstgnägg, Anncoccozz, Lovejoy, Montana och Skrymer. Dessa är, tro det eller ej, namn som någon ansökt om! Man kan verkligen fråga sig vem som vill döpa sitt barn eller byta till Brunstgnägg? Namnet godkändes lyckligtvis inte med motiveringen att det kan väcka anstöt eller leda till obehag för den som bär det. Anncoccozz fick avslag för att det har en sådan språklig form som inte är lämplig i Sverige. För min mormor är förmodligen Rainbow lika svåruttalat, men man tycker förmodligen inte att det är ett stort problem med engelska namn.

Den nya Språkriktighetsboken som kom ut i år ger inga rekommendationer för de som inte vet vad de ska döpa sitt barn till. Det gjorde däremot Erik Wellander i klassikern Riktig Svenska från 1963. Under rubriken Goda och dåliga nyheter i ordförråd och ordbruk hittar man flera kapitel om så väl för- som efternamn. Wellander understryker att vi inte bör låta oss styras av känslor framkallade av till exempel ”politisk eller erotisk hänryckning” när vi väljer namn. Han avråder dessutom från ’osvenska’ stavningar: ”En svensk gosse döpes lämpligen till Karl eller Gustav eller gärna Fritiof, men icke till Caruso eller Valentino, Cromwell eller Gudilov, Lohengrin eller Napoleon Bonaparte. Vare sig Napoleon Bonaparte hamnar i ett ämbetsverk i Stockholm eller i en kryddkramhandel i Vänersborg, är det synd om honom, han måste livet igenom gå omkring som ett stilbrott.” Jag undrar om man på 60-talet hade problem med påstridiga föräldrar som absolut ville döpa sin lille son till Napoleon Bonaparte...

Man bör, enligt Wellander, också akta sig för högpoetiska och pråliga namn. Till dessa hör bland annat Lejonhjärta och Solstråle. Uppenbarligen tycker inte Patent- och Registreringsverket samma sak. I Sverige finns det 5 manliga Solstrålar och 26 kvinnliga samt en manlig Lejonhjärta. Flicknamn som Wellander tycker att man ska undvika är Englaskön, Lindagull, Svanevit, Bergtora, Ginger och Pyret. Pyret därför att hon kanske blir ”stor och bred som ett klädskåp” och då kanske inte skulle uppskatta sitt namn. Mussolina, Hitlerina och Stalinetta är andra ’olämpliga’ flicknamn. Det finns i Sverige 73, förmodligen både stora och små, Pyret. Men föga förvånande varken någon Hitlerina, Mussolina eller Stalinetta.

2 kommentarer:

crrly sa...

Åååh, vad intressant!!! :) Älskar sånt här!

Mikael sa...

Trevlig lunchläsning det här ju! För att komma med ett vettigt inlägg så har jag läst någonstans att man inte får lov att hete bäverbalk i efternamn. Så det så!